Flyspotter - Hvad er en flyspotter

Hvad er en flyspotter

En flyspotter – eller det at være flyspotter, er en hobby på lige fod med andre hobbyer. Flyspottere har stor interesse for fly, ofte går flyspottere efter at ”spotte” de mere sjældne af slagsen.
Et sjældent fly kan eksempelvis være et fly der normalvis ikke flyver til/fra den lufthavn en flyspotter holder til. Det kan også være et fly i en sjælden ”limited edition” hvor det er malet i særlige farver.

Du vil næsten altid finde en flyspotter udsyret med et kamera, til at dokumentere at de har spottet et bestemt fly – disse deles flittigt i forskellige fora og på sociale medier. En kikkert og en radioscanner er for mange flyspottere en fast del af deres grej, når de tager ud og spotter.

I disse dage er der blevet noget nemmere at være flyspotter. Der findes eksempelvis flere forskellige apps, der gør det muligt at følge med i flytrafikken i hele verden. En af de mere populære er Flightradar24. Der findes også hjemmesider, hvor du live kan høre kommunikationen mellem flyveleder og piloterne i forskellige lufthavne verden over.
Faktisk er det muligt at sidde i sin sofa et sted i Danmark og ”spotte” fly i eksempelvis Tokyo’s lufthavn NARITA. Via Flightradar24.com kan du se ind- og afgående fly, følge deres rute, se højden, farten og meget andet.
Via hjemmesiden Liveatc.net – som også har en app, kan du høre kommunikationen mellem flyveleder og piloterne.
Blandt flyspottere er denne måde at være spotter på, kaldet for sofaspotter.

I de gode gamle dage, kunne de fleste spottere langt de fleste afgangstider og ankomster på alle de interessante fly. Spørg bare en rutineret flyspotter, der har spottet på flyvergrillen ved Københavns lufthavn, hvilket fly der afgik klokken 14.25 – De fleste spottere husker med garanti 14.25 afgangen. Det var nemlig Thai airways til Bangkok, der dengang blev fløjet af en Boeing 747 – i dag flyves ruten med en Boeing 777.

Hvordan bliver jeg flyspotter

At kaste sig ud i hvad vi fly-nørder synes er en rigtig spændende hobby, du nu om dage i større eller mindre omfang kan beskæftige dig med, hvor som helst og når som helst, er faktisk meget nemt. ligeledes er det nødvendigvis ikke en bekostelig hobby at starte.

Hvis du blot er den nysgerrige spotter og vil følge med i trafikken i en bestemt lufthavn – eller det fly der drøner over hovedet på dig, så er Flightradar24.com en glimrende start.
Vil du ud til lufthavnen og opleve den ægte vare, dele erfaringer og billeder med andre spottere og derigennem opbygge noget socialt, så vil vi anbefale dig at starte ud med at vælge hvilken lufthavn du primært vil spotte fra. Langt de fleste vælger naturligvis den lokale lufthavn. I eller omkring de fleste lufthavne er der bestemte steder hvor spotterne holder til. Dette er ofte steder hvor udsynet er perfekt ind over en star-/landingsbane. Et af de mest kendte vi har i Danmark, er vel nok Flyvergrillen, forenden af Amagerlandevej.

Når du ved hvor du vil spotte fra, kræver det noget udstyr. Det kommer vi ind på neden for.

Udstyr som flyspotter

Hvis du vil være en ”rigtig” flyspotter, kræver det naturligvis noget udstyr.

1. Kamera – MUST HAVE!
En stor del af at være flyspotter, er at tage- og udveksle billeder med andre spottere. Her på flynet.dk har du mulighed for at dele dine billeder med andre danske spottere i vores forum. Der findes også internationale sider hvor spottere ligger deres billeder op. Det mest kendte vil nok være jetphotos.com i skrivende stund ligger der over 4.000.000 billeder, taget af flyspottere fra hele verden.
Det er her det bliver rigtig interessant for mange. Den ene dag tager du et billede af en DHL-fragtflyver der letter fra København klokken 21 med kurs mod Leipzig i Tyskland – dagen efter uploader en spotter fra USA et billede af selvsamme fly, med kurs mod London.

2. Radioscanneren – Nice to have
En radioscanner gør det muligt at følge med i trafikken i en lufthavn eller i luftrummet over dig.
Det kan være rigtig spændende at lytte med i hvad der sker i lufthavnen. Ud over starter og landinger, kan du eksempelvis også høre udkald for brand og redning, security og meget andet.
Er du interesseret i at vide mere om radioscannere og flyfrekvenser, så læs mere på siden om flyfrekvenser og hvordan kommunikationen mellem piloterne og flyvelederen foregår.

3. Kikkert – MUST HAVE – ifølge os
Når du står ude i lufthavnen på en af dine faste poster og følger med i trafikken, så kan en kikkert være utrolig givende. På nogle poster kan fly der netop er landet, være utrolig tæt på, mens fly der letter, være lidt længere væk – afhængig af hvilke baner der bliver brugt. Her kan en kikkert være en fordel, hvis du vil have det hele lidt tættere på – En kikkerts funktion behøver vi vel ikke at uddybe nærmere.

Hvor kan jeg spotte fly

Hvis du vil ud i det blå og flyspotte, findes der faktisk rigtig mange steder omkring de danske lufthavne. Vil du spotte fly omkring Københavns lufthavn er flyvergrillen og kystvejen de mest populære steder. Særligt flyvergrillen er et hit.
For enden af Amagerlandevej ligger denne helt legendariske grillbar, der er helt efter kunstens regler af hvad en grillbar skal byde på. Når du har bestilt din store bøfsandwich og en iskold cocio, kan du gå op på den lille høj, hvor du har udsyn over næsten hele lufthavnen og enten startende eller netop landet fly, suser lige forbi dig.
Vi her på Flynet.dk arbejder lige nu, på at opbygge en komplet guide til alle de bedste steder at flyspotte omkring de danske lufthavne.

Danmarks største forum for flyspottere

Del dine billeder, erfaringer og oplevelser med andre flyspottere